Hyvä lukijani,

Aloitin nyt ensimmäistä kertaa blogin pidon, vaikka olenkin tästä jo haaveillut pitkään. Olen ollut vuoden ajan uuden tietotyötaitoja edistävän tutkinnon TIETY - Tietotyötutkinnon tuotepäällikkönä. Nyt opiskelemme tätä työporukalla ja samalla pidän tänne oppimispäiväkirjaa sekä kerron ajatuksiani, miten työ on muuttunut viime vuosina. Tästä ehkä joillekin käy selville se, mikä on tutkinnon idea tai sitten ei. Tarkoitus on kuitenkin valuttaa tänne sekä epätoivon hetket (jos niitä tulee) että ilon kiljahdukset tietoisuuden etsinnässä.

Tutkinto koostuu kuudesta eri moduulista:

1. Työ tietoyhteiskunnassa

2. Yhteistoiminta ja viestintä

3. Tietotyön organisointi

4. Tiedonhaku

5. Yhteistoiminta ja viestintä

6. Tietoturva ja tietosuoja 

Tutkinto edistää siis käytännön läheisesti tämän päivän työelämän tieto-ja viestintätekniikan taitoja. Nyt opimme uusia asioita pikaviestimistä kuten Messengereistä, RSS-syötteistä, blogeista jne. Tiedämme kohta, miten oikeasti pitäisi tuottaa tietoa näihin viestimiin. Tai ainakin saamme lisää rohkeutta julkaista blogeja ja tiedämme näistä uusista vempeleistä, joilla on niin kätevä ilmaista itseään. Lisäksi tämä tutkintoa valistaa tietoturvasta ja tietosuojasta. Harva noita sääntöjä aina muistaa, ainakaan kotitietokoneen suhteen. Mutta kyllä on paljon sellaisia asioita, jotka unohtuvat työyhteisössäkin käytännössä. Vai kuulostaako tutulta: puhelimessa tulee puhuttua joskus työasioista ja ihan oikeilla nimillä tai dokumentteja ei muista tuhota vaan ne leviää vahingossa jonnekin. Tiedonhaulta odotan myös paljon, sillä tässä mahtavassa runsaudenpaljoudessa on hyvä saada lisää vinkkejä, kuinka löydän sen tiedon jota haen kiinnostukseni kohteesta.

Ensimmäisellä kerralla viikko sitten ihmettelimme ensiksi oppimisympäristöä ja keskustelimme mm. TYKY-toiminnasta, työn muutoksesta ja mietimme omia henkilökohtaisia tavoitteita opiskelulle eli HOPSia näin kavereiden kesken. Sen jälkeen alkoi epätoivoisen pätevä etäjakso, josta hieman myöhemmin lisää.