No, niin viikko ja kaksi ehti kaiketi vierähtää ennen kuin ehdin tänne mitään rustata. Ja, nytkin on niin ja näin, mutta päätin edes pari riviä laittaa. Kun tulee ns. kiire eli piikki= työt kasaantuvat ja vielä iskee flunssa päälle, ollaan ajanhallinnassa. Sitä opettelemme sitten ensi kerralla myös TIETY-koulutuksessa. Järkevällä ajanhallinnalla ja varaamalla juuri ns. työaikaa, jolloin ei esimerkiksi lue sähköpostia, saa paljon aikaan. Kokeilkaapa! Sähköposti kiinni pariksi kolmeksi tunniksi ja esim. klassinen musiikki korville, kummasti voi keskittyä.

Joskus ihmettelen, mistä se kiire oikein syntyy? Tuntuu, että tuolla maakunnissa sitä ei ole samalla lailla kuin täällä pääkaupunkiseudulla. Samalla lailla sielläkin tietoa tuotetaan, tietoa haetaan ja sähköpostit kulkee. Onko siis osa tästä tietoyhteiskunnan kiireestä ns. keksittyä vai mihin se perustuu? Vai osataanko kenties maakunnissa paremmin ajanhallinta? Täällä pääkaupuniseudulla meillä busseja menee tosi usein jopa viiden minuutin välein. Kulkuvälineissäkin on valinnan varaa - on metroa, spåraa, junaa, bussia, omaa autoa ja vieraan autoa - toisin on maaseudulla ja maakunnissa. Siellä julkinen liikennekin voi olla sitä, että bussi menee kerran tunnissa tai jopa vain kerran päivässä. Vai ihmisten määrästä ja liikenneruhkistako tämä sitten johtuu, että aina joustaan pääkolmantena jalkana. Etätyöllä ja sen laajemmalla käyttöönotolla varmasti voitaisiin tätäkin edistää. Tosin aina on ammatteja ja toimialoja, joilla ei voi tehdä etätyötä. Etätyön teko on kuitenkin tietotyöntekijälle tärkeää ja voisin todeta jopa yksi työväline ja keino ajanhallinnassa. Iloilla odotan tuota moduulia 3 eli tietotyön organisointijaksoa.

Tämä on kyllä hyvä koulutus ja työyhteisö saa tästä paljon, kun tavoitteet on määritelty selkeästi ja yhteinen sekä henkilökohtainen päämäärä selvillä. Ja, ei se mitään, jos ihminen oppii jotakin muuta kuin oli alunperin suunnitteltu. Mikää oppihan ei ojaan kaada!